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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.creatorCrettaz Minaglia, Melina Celeste-
dc.creatorGrosso, Lorena-
dc.creatorAranda Mosquera, Jorge Oswaldo-
dc.creatorGoñi, Sandro Mauricio-
dc.creatorSedan, Daniela Yazmine-
dc.creatorAndrinolo, Dario-
dc.creatorGiannuzzi, Leda-
dc.date2018-06-26T18:47:19Z-
dc.date2018-06-26T18:47:19Z-
dc.date2017-07-
dc.date2018-06-21T14:17:40Z-
dc.date.accessioned2019-04-29T15:27:16Z-
dc.date.available2019-04-29T15:27:16Z-
dc.date.issued2018-06-26T18:47:19Z-
dc.date.issued2018-06-26T18:47:19Z-
dc.date.issued2017-07-
dc.date.issued2018-06-21T14:17:40Z-
dc.identifierCrettaz Minaglia, Melina Celeste; Grosso, Lorena; Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo; Goñi, Sandro Mauricio; Sedan, Daniela Yazmine; et al.; Mathematical modeling of Microcystis aeruginosa growth and [D-Leu1] microcystin-LR production in culture media at different temperatures; Elsevier Science; Harmful Algae; 67; 7-2017; 13-25-
dc.identifier1568-9883-
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/50132-
dc.identifierCONICET Digital-
dc.identifierCONICET-
dc.identifier.urihttp://rodna.bn.gov.ar:8080/jspui/handle/bnmm/294446-
dc.descriptionThe effect of temperature (26 °C, 28 °C, 30 °C and 35 °C) on the growth of native CAAT-3-2005 Microcystis aeruginosa and the production of Chlorophyll-a (Chl-a) and Microcystin-LR (MC-LR) were examined through laboratory studies. Kinetic parameters such as specific growth rate (μ), lag phase duration (LPD) and maximum population density (MPD) were determined by fitting the modified Gompertz equation to the M. aeruginosa strain cell count (cells mL−1). A 4.8-fold increase in μ values and a 10.8-fold decrease in the LPD values were found for M. aeruginosa growth when the temperature changed from 15 °C to 35 °C. The activation energy of the specific growth rate (Eμ) and of the adaptation rate (E1/LPD) were significantly correlated (R2 = 0.86). The cardinal temperatures estimated by the modified Ratkowsky model were minimum temperature = 8.58 ± 2.34 °C, maximum temperature = 45.04 ± 1.35 °C and optimum temperature = 33.39 ± 0.55 °C. Maximum MC-LR production decreased 9.5-fold when the temperature was increased from 26 °C to 35 °C. The maximum production values were obtained at 26° C and the maximum depletion rate of intracellular MC-LR was observed at 30–35 °C. The MC-LR cell quota was higher at 26 and 28 °C (83 and 80 fg cell−1, respectively) and the MC-LR Chl-a quota was similar at all the different temperatures (0.5–1.5 fg ng−1). The Gompertz equation and dynamic model were found to be the most appropriate approaches to calculate M. aeruginosa growth and production of MC-LR, respectively. Given that toxin production decreased with increasing temperatures but growth increased, this study demonstrates that growth and toxin production processes are uncoupled in M. aeruginosa. These data and models may be useful to predict M. aeruginosa bloom formation in the environment.-
dc.descriptionFil: Crettaz Minaglia, Melina Celeste. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina-
dc.descriptionFil: Grosso, Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina-
dc.descriptionFil: Aranda Mosquera, Jorge Oswaldo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina-
dc.descriptionFil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina-
dc.descriptionFil: Sedan, Daniela Yazmine. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina-
dc.descriptionFil: Andrinolo, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina-
dc.descriptionFil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Toxicología; Argentina-
dc.formatapplication/pdf-
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dc.formatapplication/pdf-
dc.formatapplication/pdf-
dc.languageeng-
dc.publisherElsevier Science-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S156898831630302X-
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.hal.2017.05.006-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/-
dc.sourcereponame:CONICET Digital (CONICET)-
dc.sourceinstname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas-
dc.sourceinstacron:CONICET-
dc.subjectCYANOBACTERIA-
dc.subjectMATHEMATICAL MODELLING-
dc.subjectMICROCYSTINS-
dc.subjectTEMPERATURE-
dc.subjectOtras Matemáticas-
dc.subjectMatemáticas-
dc.subjectCIENCIAS NATURALES Y EXACTAS-
dc.titleMathematical modeling of Microcystis aeruginosa growth and [D-Leu1] microcystin-LR production in culture media at different temperatures-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/articulo-
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